Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

βασιλιάδες ή αγγελιοφόροι


Τους ρώτησαν αν θέλουν να γίνουν 
βασιλιάδες ή αγγελιοφόροι των βασιλιάδων. 
Σαν τα παιδιά, διάλεξαν όλοι το δεύτερο. 
Έτσι, υπάρχουν μόνον αγγελιοφόροι που τρέχουν 
γύρω γύρω στον κόσμο και φωνάζουν ο ένας στον 
άλλον - αφού δεν υπάρχουν βασιλιάδες - ακατανόητα μηνύματα. 
Θα ήθελαν να δώσουν ένα τέλος σ' αυτή την άθλια 
ζωή, αλλά δεν τολμούν να πατήσουν τον όρκο τους.
                                                            
                                                                             ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Ludwig Van Beethoven - Κουαρτέτο εγχόρδων Νο. 14 in C# minor Op. 131

Ο τωρινός χρόνος κι ο περασμένος χρόνος
Είναι ίσως και οι δύο παρόντες στο μελλούμενο χρόνο,
Κι ο μελλούμενος χρόνος περιέχεται στον περασμένο χρόνο.
Άν όλος ο χρόνος είναι αιώνια παρών
Όλος ο χρόνος δεν μπορεί να εξαγοραστεί.
                                                    Τέσσερα κουαρτέτα
                                                                                                                        T. S Eliot

Ο T. S. Eliot έγραψε το καλύτερο του ποίημα, τα τέσσερα κουαρτέτα, εμπνευσμένος από τα τελευταία κουαρτέτα εγχόρδων του Ludvig Van Beethoven. "Έχω το A minor κουαρτέτο στο γραμμόφωνο" έγραψε το 1931 στον φίλο του ποιητή Stephen Spender, "θα ήθελα πολύ να αποτυπώσω κάτι από αυτά σε στίχους πριν πεθάνω"

Ανάμεσα στα διάφορα είδη μουσικών έργων της κλασσικής μουσικής, όπως είναι οι συμφωνίες, τα κοντσέρτα, οι σονάτες κλπ, ιδιαίτερη θέση κατέχουν τα κουαρτέτα εγχόρδων. Τα κουαρτέτα εγχόρδων, έργα βαθιά συναισθηματικά, είναι βασικά μουσική δωματίου, και εκτελούνται από 2 βιολιά, μία βιόλα και ένα τσέλο. Με αυτό το είδος ασχολήθηκαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι μουσουργοί, σε μικρή ή μεγαλύτερη έκταση, και παρουσίασαν με αυτά μερικά από τα καλύτερα τους έργα.Από όλα τα έργα που έγραψε ο Ludwig Van Beethoven, ο Τιτάνας αυτός της μουσικής, τα πιο "εσωτερικά", πλημμυρισμένα από όλα τα συναισθήματα ενός ανθρώπου με τόσο έντονη
και ταραχώδη ζωή, είναι τα 16 κουαρτέτα εγχόρδων. Τα έργα αυτά θεωρούνται τα καλύτερα κουαρτέτα εγχόρδων που έχουν γραφτεί, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Έργα που ξεπερνούν, οτιδήποτε αυτός ή άλλος μουσικός είχε ή έχει ποτέ συνθέσει. Ακούγοντας αυτές τις νότες, καταδυόμαστε βαθιά μέσα στην ψυχή, αυτού του δύσκολου και οξύθυμου άνδρα, που είναι τώρα εντελώς κουφός. Απογυμνώνεται, εκθέτοντας τα συναισθήματα του σε μας, με τέτοιο τρόπο που οι λέξεις δεν μπορούν ποτέ να εκφράσουν.

Από αυτά τα εξαίσια έργα, αυτό που ο ίδιος θεωρούσε το καλύτερο, είναι το Νο.14 κουαρτέτο in C# minor Op. 131 . Αυτό, που όταν το άκουσε ο μεγάλος Franz Schubert αναφώνησε "Μετά από αυτό, τι μένει σ' εμάς να γράψουμε πλέον".  Επίσης ο Schubert όταν αισθανόταν να έρχεται το τέλος του, εξέφρασε την τελευταία του μουσική επιθυμία, να ακούσει αυτό το κουαρτέτο. Η επιθυμία του αυτή εκπληρώθηκε από τον φίλο του βιολονίστα Karl Holz, ο οποίος μάλιστα δήλωσε "ο Βασιλεύς της αρμονίας έστειλε στον Βασιλέα του τραγουδιού μια φιλική προσφορά για την διέλευση".
Παρομοίως ο Robert Schumann το χαρακτήρισε ως "μεγαλείο που δεν μπορούν να εκφράσουν τα λόγια" και "στο απώτατο όριο όσων έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί από την ανθρώπινη τέχνη και φαντασία"

Το έργο γράφτηκε από το 1825 μέχρι το καλοκαίρι του 1826, και ήταν το προτελευταίο έργο που έγραψε ο Beethoven (πέθανε το 1827). Αποτελείται από 7 μέρη, τα οποία παίζονται χωρίς διακοπή.


Τα μέρη είναι:
1. Adagio ma non troppo e molto espressivo
2. Allegro molto vivace
3. Allegro moderato – Adagio
4. Andante ma non troppo e molto cantabile – Più mosso – Andante moderato e                   lusinghiero – Adagio – 5 Allegretto – Adagio, ma non troppo e semplice – Allegretto
5. Presto
6. Adagio quasi un poco andante
7. Allegro

                                                         Χειρόγραφο του έργου

Το κουαρτέτο Op. 131 είναι ένας χρονικός περίγυρος της ανθρώπινης ψυχής, που με αφετηρία την βαθιά μελαγχολία φθάνει τον υψηλό στοχασμό, για να καταλήξει ο αιώνιος Beethoven στο αισιόδοξο σάλπισμα της νίκης. Ακολουθεί ανοδική πορεία και εξυμνεί την επάνοδο στη ζωή, στο μυστήριο της νέας γέννησης.

Το πρώτο μέρος έχει την πιστότερη μελαγχολική έκφραση απ' όσες κατόρθωσε να ζωγραφίσει η μουσική. Όπως δήλωσε ο Richard Wagner "αποκαλύπτει τα πιο μελαγχολικά αισθήματα που μπορεί να εκφράσει η μουσική".
Και ενώ σβήνει αργά το μελαγχολικό πρώτο μέρος, αναπηδά το Αλλέγκρο, το δεύτερο μέρος, σαν την ζωή που βγαίνει από το σκοτάδι. Φαίνεται το χαμόγελο μιας αναστάσιμης αισιοδοξίας.
Το τρίτο μέρος είναι μια σύντομη απλή αλλαγή της εικόνας για να  φθάσουμε στο εκπληκτικό τέταρτο μέρος, ένα Αντάντε, του οποίου η φαινομενική μονοτονία παρουσιάζει απίστευτες χρωματικές και συναισθηματικές παραλλαγές, και που φθάνει στο τέλος σε μια βαθύτατη πνευματικότητα. Ο Beethoven εξιστορεί την δική του ευτυχία, την γαλήνη της ψυχής του.
Το πέμπτο μέρος είναι γεμάτο ρυθμό, με μια συγκρατημένη διάθεση στην αρχή, που προχωρά σε μια φρενήρη κατάληξη.
Στο έκτο μέρος ο συνθέτης περνά από μια βαθιά αυτοσυγκέντρωση και μετά φθάνουμε στο
εκπληκτικό έβδομο και τελευταίο μέρος, που είναι ένας καλπασμός με πολλά μαζί αισθήματα, με κυρίαρχο εκείνο της θριαμβικής νίκης, ένας πανηγυρικός ύμνος στη Ζωή. Ο Wagner είχε πει για το τελευταίο μέρος πως είναι ο χορός του σύμπαντος, όπου παραβγαίνουν  στο φρενήρη δρόμο τους η άγρια ηδονή, η ερωτική έκσταση, το οδυνηρό παράπονο, η υπέρτατη χαρά, η ηδυπάθεια και ο πόνος.

Το κουαρτέτο εγχόρδων Νο. 14 Op. 131 είναι ένα από τα μέγιστα - ή και το μέγιστο- έργο του Beethoven και μια από τις κορυφές στην ιστορία του πνεύματος.
Alban Berg Quartet


Πηγές
http://tosympantistexnis.blogspot.gr/
Edmond Vermeil - Beethoven
Μανώλης Θεοδωρίδης - Ανθολογία Κλασσικής Μουσικής

Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Οι 100 καλύτεροι δίσκοι ροκ μουσικής
 

Το παιγνίδι με τις λίστες πάντα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες, τα καλύτερα αυτοκίνητα, τα καλύτερα βιβλία, οι καλύτεροι δίσκοι. Τέτοιες λίστες κυκλοφορούν πολλές, σε ειδικά περιοδικά, βιβλία, sites που ασχολούνται με το ανάλογο αντικείμενο. Συνήθης τρόπος σύνταξης τέτοιων λιστών, είναι (συνήθως σε περιοδικά) να προτείνουν διάφοροι, ειδικοί και μη, τα δέκα καλύτερα από το εξεταζόμενο είδος, και με μια ειδική βαθμολογία να καταγράφονται τα καλύτερα 10, 100 κοκ. 
Όταν κάποιος προσπαθεί να φτιάξει μια λίστα με τους καλύτερους δίσκους, όπως κάνω τώρα εδώ εγώ, και αυτή η επιλογή γίνεται μέσα από πάρα πολλούς δίσκους, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ποια είναι τα κριτήρια της όποιας (αριθμητικής) επιλογής; Αν είναι να επιλέξεις τον καλύτερο ή τους 10 καλύτερους (σου) δίσκους, τότε είναι σχετικά εύκολο. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας έναν ή δέκα δίσκους που ξεχωρίζουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αν όμως θέλεις να επιλέξεις τους 100 καλύτερους (σου), τότε το πράγμα ζορίζει, και ζορίζει αρκετά, βασανιστικά. Τα κριτήρια επιλογής αμβλύνονται, και δεν είναι εύκολο να επιλέξεις κάποιον ανάμεσα σε άλλους που τους θεωρείς εξ ίσου καλούς, και αρχίζεις τις προσθαφαιρέσεις μη γνωρίζοντας μέσα σου γιατί επέλεξες κάποιους και αφαίρεσες άλλους. 

                               

Στην λίστα των 100 καλύτερων μου δίσκων της ροκ μουσικής που ακολουθεί (ανάμεσα σε 6000 περίπου ροκ δίσκους της δισκοθήκης μου),  η επιλογή είναι καθαρά προσωπική, με μοναδικό κριτήριο το συναισθηματικό δέσιμο με αυτούς και την μουσική απόλαυση που συνεχίζουν να μου προσφέρουν. Δεν μπήκαν κριτήρια εμπορικά (πόσο πούλησαν) ή πως θεωρείται ο καθένας από αυτούς στην παγκόσμια ροκ κοινότητα και τι γνώμη έχουν άλλοι (ο μόνος περιορισμός είναι έως 2 δίσκοι  για κάθε μουσικό ή γκρουπ, για πιο μεγάλη αντιπροσώπευση). Απ' έξω έμειναν άλλοι τόσοι περίπου, εξίσου πολύ καλοί δίσκοι. Δεν παρουσιάζονται αξιολογικά αλλά χρονολογικά. Θα μπορούσε να είναι και μία πολύ καλή βασική ροκ δισκοθήκη. 
Τελικά δεν είναι 100 αλλά 101. Αυτός ο ένας  (που δεν ξέρω ποιος είναι) αντιπροσωπεύει αυτούς που έμειναν εκτός λίστας

                         

 1.       Bob Dylan – Highway 61 Revisited  1965 
 2.      The Beatles – Revolver  1966 
 3.       Bob Dylan – Blonde on blonde  1966
 4.       Paul Butterfield Blues Band – East/West  1966
 5.       Donovan – Sunshine Superman  1966 
 6.       The Byrds – Fifth Dimension  1966
 7.       The Beatles – Stg. Peppers Lonely Hearts Club Band  1967
 8.       Country Joe and the Fish – Electric music for the mind and body  1967
 9.       The Doors – The Doors  1967
 10.   Country Joe and the Fish – I-feel-like-I’m-fixing-to-die  1967
 11.   Jefferson Airplane – Surrealistic Pillow  1967
 12.   Cream – Disraeli Gears  1967
 13.   Jimi Hendrix – Are you experienced 1967
 14.   The Velvet Underground – The Velvet Underground and Nico  1967
 15.   Eric Burdon and the Animals – Winds of change  1967
 16.   Love – Forever changes  1967
 17.   Tim Buckley – Goodbye and Hello  1967 
 18.   Jefferson Airplane – After bathing at Baxter’s  1967
 19.   Big Brother and the Holding Company – Cheap Thrills  1968
 20.   United States of America – United States of America  1968
 21.   Van Morrison – Astral weeks  1968
 22.   Quicksilver Messenger Service – Quicksilver Messenger Service  1968
 23.   The Incredible String Band – Wee Tam and the Big Huge  1968
 24.   Blind Faith – Blind Faith  1969
 25.   Crosby, Stills and Nash – Crosby, Stills and Nash  1969
 26.   The Moody Blues – To our children, children, children  1969
 27.   Fairport Convention – Liege and Leif  1969
 28.   Frank Zappa – Hot Rats  1969
 29.   Crosby, Stills, Nash and Young – Déjà vu  1970
 30.   Van Morrison – Moondance  1970
 31.   Pearls Before Swine – The use of ashes  1970
 32.   The Grateful dead – American Beauty  1970
 33.   The Doors – Morrison Hotel  1970
 34.   Traffic – John Barleycorn must die  1970
 35.   Out of Focus – Wake up!  1970
 36.   Van Der Graaf Generator – H to He, Who Am the Only One  1970
 37.   The Allman Brothers Band – Live at Fillmore East  1971
 38.   The Who – Who’s next  1971
 39.   Deep Purple – Machine Head  1971
 40.   King Crimson – Islands  1971
 41.   Can – Tago Mago  1971
 42.   Led Zeppelin – IV  1971                                          
 43.   Jethro Tull – Aqualung  1971
 44.   Rod Stewart – Every picture tells a story  1971
 45.   The Rolling Stones – Sticky fingers  1971
 46.   John Lennon – Imagine  1971
 47.   Out of Focus – Out of Focus  1971
 48.   Spirogyra – St. Radigunds  1971
 49.   The Rolling Stones – Exile on main street  1972
 50.   Wishbone Ash – Argus  1972
 51.   Yes – Close to the edge  1972
 52.   Neil Young – Harvest  1972
 53.   Lou Reed – Transformer  1972
 54.   Davis Bowie – The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars  1972
 55.   Amon Düül II – Wolf City 1972
 56.   Renaissance – Prologue  1972
 57.   Hoelderlin – Traum  1972
 58.   The Allman Brothers Band – Brothers and Sisters 1973
 59.   Mike Oldfield – Tubular bells  1973
 60.   Pink Floyd – Dark side of the moon  1973
 61.   Lynyrd Skynyrd – Pronounced Leh-nerd Skin-nerd  1973
 62.   Paul Kantner, Grace Slick – Baron Von Tolbooth and the Chrome Nun  1973
 63.   John Cale – Paris 1919  1973
 64.   Genesis – Selling England by the Pound  1973
 65.   Cockney Rebel – Psychomodo  1974
 66.   Lynyrd Skynyrd – Second helping  1974
 67.   Camel – Mirage  1974
 68.   Led Zeppelin – Physical Graffiti  1975
 69.   Richie Blackmore’s Rainbow – Richie Blackmore’s Rainbow  1975
 70.   Pink Floyd – Wish you were here  1975
 71.   Patti Smith – Horses  1975
 72.   Mike Oldfield – Ommadawn  1975
 73.   Dr. Feelgood – Stupidity  1976
 74.   Jethro Tull – Songs from the wood  1977
 75.   Stranglers – Rattus Norvegicus  1977
 76.   Sex Pistols – Never mind the bollocks, here is the Sex Pistols  1977
 77.   Television – Marquee moon  1977
 78.   Dire Straits – Dire Straits  1978
 79.   Magazine – Real life  1978
 80.   Patti Smith – Easter  1978
 81.   The Clash – London calling  1979
 82.   Neil Young – Rust never sleeps  1979
 83.   Dire Straits – Communique  1979
 84.   Joy Division – Closer  1980
 85.   Eyeless in Gaza – Photographs as memories  1981
 86.   Simple Minds – Sons and fascination/Sister feelings call 1981
 87.   Echo and the Bunnymen – Heaven up here  1981
 88.   Tuxedomoon – Desire  1981
 89.   The Cure – Pornography  1982
 90.   Eyeless in Gaza – Drumming the Beating Heart  1982
 91.   The Wipers – Over the edge  1983
 92.   True west  - Drifters  1984
 93.   The Gun Club – The Las Vegas Story  1984
 94.   The Smiths – Queen is dead  1986
 95.   U2 – Joshua tree  1987
 96.   REM – Green  1988
 97.   Εν Πλω – Εν Πλω  1989
 98.   16 Horsepower – Sackloth ‘n’ ashes  1996
 99.   Nick Cave – The Boatman’s call  1997
100.  Radiohead – OK Computer  1997
101. Tindersticks - Curtains  1997

Πρόσφατα σχόλια