Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουάριος, 2015

Γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας

Εικόνα
Για άλλους είναι τέχνη και για άλλους βανδαλισμός. Τα γκράφιτι πρωτοπαρουσιάστηκαν στην Αμερική την δεκαετία του '60 και έχουν κατακλύσει όλο τον κόσμο. Καλλιτέχνες του δρόμου "κοσμούν" με τα γκράφιτι τους τοίχους σε αστικά κέντρα, περνώντας με αυτό τον τρόπο την άποψη τους, γράφοντας συνθήματα ή ζωγραφίζοντας μικρές ή μεγάλες εικόνες. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αισθητικά όμορφο, εξαρτάται από τον καλλιτέχνη και τον χώρο που έχει να εκμεταλλευτεί. Υπάρχουν γκράφιτι εκπληκτικά που έχουν συμπεριληφθεί κατά καιρούς σε μουσεία τέχνης. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν την δεκαετία του '80. Από περιπλανήσεις μου στους δρόμους της Αθήνας παρουσιάζω όμορφα και λιγότερο όμορφα γκράφιτι, που το καθένα έχει την δική του ιστορία να διηγηθεί.
Το τραγούδι της εβδομάδας Νο2 " Ultimate Painting"

Εικόνα
Οι Ultimate Painting είναι ένα δίδυμο από το Λονδίνο, ο Jack Cooper από τους Mazes και ο James Hoare από τους Veronica Falls. Το 2014 κυκλοφόρησαν ένα πολύ καλό άλμπουμ, το ομότιτλο "Ultimate Painting", με σύγχρονο ήχο αλλά και πολλές ματιές προς τα πίσω, με εντονότερη και καταφανέστατη επιρροή από τους Velvet Underground (ποιόν μουσικό αλήθεια δεν επηρέασαν αυτοί οι τύποι;). Από το ομότιτλο άλμπουμ τους επιλέγω σαν τραγούδι της εβδομάδας το...ομότιτλο Ultimate Painting.

Οι ψυχές των γερόντων - Κ. Καβάφης

Εικόνα
Μες στα παληά τα σώματά των τα φθαρμένα κάθονται των γερόντων η ψυχές. Τι θλιβερές που είναι η πτωχές και πως βαρυούνται την ζωή την άθλια που τραβούνε. Πως τρέμουν μην την χάσουνε και πως την αγαπούνε η σαστισμένες κι αντιφατικές ψυχές, που κάθονται - κωμικοτραγικές - μες στα παληά των τα πετσιά τ' αφανισμένα.
Κ. Π. Καβάφης 1901Ο Γιάννης Τσαρούχης απαγγέλει

Επικοινωνία

Αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου εκτός blog, το email είναι

ram-the@hotmail.com

Ο πιο σπάνιος δίσκος της Ελληνικής Ροκ σκηνής

Εικόνα
Αλήθεια ποιος είναι ο πιο σπάνιος δίσκος της Ελληνικής Ροκ σκηνής αλλά και ταυτόχρονα ο πιο σπάνιος της Ελληνικής δισκογραφίας γενικότερα; Το 1985 στην Αθήνα ο Περικλής Μποζινάκης (τραγούδι-μπάσο), ο Γιώργος Καρατζάς (κιθάρα) και ο Μιχάλης Τζεζαϊρλίδης (ντραμς) σχηματίζουν τους Venus in Furs, εμπνευσμένοι από το ομώνυμο κομμάτι των Velvet Underground.
Εκρηκτικοί στα λαϊβ τους παίζουν ένα είδος μουσικής που αργότερα ονομάστηκε μετα-πανκ (post-punk) που χαρακτήρισε την δεκαετία του '80, μετά την
έκρηξη αλλά και το γρήγορο τέλος του πανκ στην διεθνή σκηνή. Μαθαίνοντας ότι υπάρχει γκρούπ στην Βρετανία με το ίδιο όνομα, το μικραίνουν σε ....in Furs, και έτσι βγάζουν 2 ντέμο, έως ότου το
1989 αποφασίζουν να φτιάξουν το πρώτο τους Lp με το όνομα τους. Εξαιτίας όμως κάποιου προβλήματος στην κοπή του βινυλίου, ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα, παρά μόνο κόπηκαν 10 αντίτυπα τα οποία βρίσκονται σήμερα  στην κατοχή κάποιων δημοσιογράφων και συλλεκτών και αποτελεί τον δίσκο-φάντασμα της …

Χρώματα από την Ινδία

Εικόνα
Πολύ καλές φωτογραφίες του φίλου Δημήτρη Χασάπη, από ένα ταξίδι του στην Ινδία, τις οποίες επεξεργάστηκα στο Photoshop.
Το τραγούδι της εβδομάδας Νο1 "Wasn't born to follow"

Εικόνα
Θα ξεκινήσω "το τραγούδι της εβδομάδας" με το καλύτερο τραγούδι που έχω ακούσει ποτέ, τον τίτλο του οποίου χρησιμοποίησα και σαν υπότιτλο του μπλογκ, το  "wasn't born to follow" των Byrds, που περιλαμβανόταν στο άλμπουμ τους The Notorious Byrd Brothers του 1967.  Το τραγούδι είναι σύνθεση του Gerry Goffin και της συζύγου του Carole King.  Ένα δίλεπτο αριστούργημα της ψυχεδελικής περιόδου του γκρουπ.


Οι Byrds είχαν ξεκινήσει σαν φολκ-ροκ συγκρότημα και έγιναν γνωστοί με τις εκπληκτικές τους διασκευές σε τραγούδια του Bob Dylan. To 1966-67  έγραψαν 2 άλμπουμ ύμνους του χιπισμού, το 5th Dimension (κυρίως αυτό) και το The Notorious Byrd Brothers. Εξαιρετικοί μουσικοί όλοι τους, καθοδηγούνταν από τον πολυτάλαντο Roger McGuinn και τον David Crosby (μετέπειτα στους Crosby, Stills, Nash - & Young).  To Wasn't born to follow έγινε ιδιαίτερα γνωστό από το soundtrack της ταινίας - ύμνο του χιπισμού, το Easy Rider του Dennis Hopper. 


Keith Richards - Life

Εικόνα
Στην Rock φιλολογία κυκλοφορεί μία πασίγνωστη ρήση, "Αν γίνει πυρηνικός πόλεμος δύο είδη θα καταφέρουν να επιζήσουν, οι κατσαρίδες και ο Keith Richards". Και αυτό γιατί με ότι έχει ζήσει και έχει περάσει αυτός ο άνθρωπος, είναι απορίας άξιο πως καταφέρνει και επιβιώνει, και μάλιστα στα 70κάτι του. Η απάντηση στο βιβλίο "Life", την αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια, και σε Ελληνική μετάφραση.

Ποιός είναι ο Keith Richards το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται έστω και λίγο με την Rock μουσική. Ιδρυτής μαζί με τον Mick Jagger του μεγαλύτερου, σε αξία και διάρκεια, Rock συγκροτήματος όλων των εποχών, των Rolling Stones. Είναι γνωστό ότι ο Keith Richards ήταν ο βασικός συνθέτης όλων των τραγουδιών των Rolling Stones, ασχέτως αν όλα φέρνουν την υπογραφή των "The Glinner Twins"  Jagger/Richards. Όπως αναφέρει και ο ίδιος στο βιβλίο, ο Jagger έβαζε πολλές μουσικές ιδέες και κυρίως τους στίχους των τραγουδιών, οι οποίοι και του κατέβαιναν κατά ριπέ…

Ο πιο ακριβός δίσκος της Ελληνικής δισκογραφίας

Εικόνα
Ο πιο ακριβός Ελληνικός δίσκος που πουλήθηκε ποτέ είναι του νεο-κυματικού Πάνου Σαββόπουλου (σύγχρονου του Νιόνιου) με τίτλο "Το Δωμάτιο" που κυκλοφόρησε το 1969. Πουλήθηκε 1903 δολ. στο e-bay το 2010. Το ίδιο φαίνεται να αξίζει και ο δεύτερος του δίσκος "Το Επεισόδιο" του 1971.
Η τέλεια έκθεση στην ψηφιακή φωτογραφία

Εικόνα
Πόσες φορές δεν έχουμε τραβήξει όλοι μας φωτογραφίες με πολύ ωραία θέματα, ίσως και μοναδικά, και μετά με λύπη διαπιστώνουμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή στο χαρτί, αν τις εκτυπώσουμε, ότι πολλές από αυτές έχουν πολλά σημεία καμμένα (υπερφωτισμένα) ή και αντίθετα πολύ σκοτεινά σημεία(υποφωτισμένα), με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμες λεπτομέρειες. Και τότε τι κάνουμε; Οι περισσότεροι τίποτα, τις αφήνουμε όπως είναι καμμένες ή σκοτεινές, χαλασμένες αναμνήσεις. Κάποιοι λίγοι, που μπορούν να τις επεξεργαστούν με κάποιο πρόγραμμα προσπαθούν να τις διορθώσουν, πολλές φορές χωρίς επιτυχία.


Αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο με τις μικρές, τις compact μηχανές, που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι για εύκολη και γρήγορη φωτογράφιση.


Αυτές οι μηχανές χρησιμοποιούν αυτόματα προγράμματα φωτομέτρησης και φωτογράφισης, όπου ο φωτογράφος δεν μπορεί να επέμβει στον συνδυασμό διαφράγματος-ταχύτητας κλείστρου (τους δύο σημαντικότερους παράγοντες της έκθεσης), με αποτέλεσμα πολλές φορές η μηχανή να …